Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2011 21:55 - Благоустрояват общинския парк в кв. Зла Река град Априлци
Автор: apriltsi Категория: Новини   
Прочетен: 1328 Коментари: 0 Гласове:
0



image  

Община Априлци предстои да пристъпи към реалното изпълнение на проект за рехабилитация на общински парк в кв. "Зла река" в Априлци. Около двайсет броя от пакетната документация по обявената обществена поръчка - избор на изпълнител на СМР за обекта, беше закупена, казаха за в. "Строителство Градът" от община Априлци.


Финансирането се осъществява по одобрен проект по мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Консултант по проекта е "Дженерис" АД, София. Общият бюджет на проекта е 929 082 лв. Прогнозната стойност на обявената поръчка е 855 263 лв.

Целта е чрез реализирането на заложените мероприятия, строително-монтажни работи, в т.ч. парково строителство, разрушаване и премахване на съществуващи негодни за експлоатация сгради и съоръжения, както и озеленяване, да се създадат условия за пълноценна почивка и отдих на гражданите и гостите на общината. Това от своя страна да допринесе за нарастване на интереса към Априлци като туристическа дестинация и курорт от местно и национално значение, чрез което да се повиши делът на селския и екологичния туризъм като основен приходоизточник на населението и на общината като институция, категорични са от местната администрация.

Проектът за паркоустройство и благоустройство на общинския парк е изготвен от колектив с водещ проектант ланд. арх. Станка Ешкенази. В дейностите по проекта са включени строително – монтажни и паркоустройствени работи, монтиране на автоматизирана подземна поливна система, доставка и монтаж на съоръжения за детски игри, доставка и монтаж на съоръжения за масов отдих, изграждане на паркови елементи - пътеки, алеи, паркинги, огради и други, озеленяване, затревяване и други паркоустройствени мероприятия.
Като част от зелената система на град Априлци и общината паркоустройствен проект ще допринесе както за обогатяване възможностите за масов и индивидуален отдих, така и за опазване и съхраняване на характерните крайречни ландшафти в района.
Общинският парк е разположен по поречието на река Зла река и обхваща площи от крайречната тераса, сравнително равен терен, с лек наклон юг – север. Незначителната денивелация между парка и реката (от 1 метър) е наложило корекции на речното корито, разположени на север от моста. В източна посока от парка се намира М ВЕЦ "Априлци 2".
В централната част на парка е функционирал бетонов център, който сега е закрит, но са останали постройки, съоръжения и бетонови профили на склад. На север от бетоновия център е разположен рибарник, който се захранва от Зла река и се стопанисва от община Априлци. В северния край на обекта се намира заблатен терен, обрасъл с папур и върби.

 



Тагове:   априлци,   новини,   туризъм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apriltsi
Категория: Туризъм
Прочетен: 160666
Постинги: 72
Коментари: 94
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930